Oyunio



  1. Anasayfa
  2. »
  3. Oyun Hikayeleri
  4. »
  5. Büyük Beklentiyle Çıkıp Hayal Kırıklığı Yaratan Oyunlar

Büyük Beklentiyle Çıkıp Hayal Kırıklığı Yaratan Oyunlar

Oyunio Oyunio - - 10 dk okuma süresi
46 0
hikayeli oyunlar

Bugün sizlerle metinin başlığından da anlayacağınız üzere büyük beklentilerle çıkan, kesin tutar, işte oyun dediğin böyle olur gözüyle bakılan, ancak ne tanıtım videosunun yanına yaklaşan ne de hakkındaki beklentilerin 10da 1ini karşılamayı başarabilen oyunlara bakacağız. Yani kısacası tabiri caizse efsane olması beklenirken, kestane olan oyunlara bi göz atacağız. Bu liste hem dünya çapında hem de benim açımdan hayal kırıklığı yaratan oyunlardan hazırlanmıştır. Sizin de beklentilerinizi karşılamayan, hayal kırıklığı yaratan oyunlarınız varsa yorumlarda belirtebilirsiniz. Hazırsanız videoya geçelim. 

 Marvel Avengers

İlk olarak yakın zamanda çıkmış bir oyunla başlamak istedim. Tüm dünya ile birlikte Marvel evreninin büyük bir hayranı olan ben bu oyun karşısında belki de beklenti kurup yaşadığım en büyük hayal kırıklığını yaşadım. Oyunumuz Marvel Avengers. İlk olarak Marvel evrenine ve bugüne kadar bizlere sunulan filmlere baktığımızda ve öte yandan Marvel’in henüz yapmış olduğu PS4’e çıkmış olan muazzam Spider-Man oyununa da göz attığımızda bizi şüphesiz harika bir oyun bekliyor düşünceleri içine girmiştim. Acaba tüm süper kahramanları yönetebileceğimiz ve her birinin ayrı hikayesinin işleneceği harika bir aksiyon oyunu mu bekliyordu bizi yoksa daha önce görmediğimiz bir süper kahraman oyunu mu. Ancak ikisi de değilmiş. Bizi Marvel Avengers adını kullanarak tamamen para kazanmayı hedefleyen bir oyun bekliyormuş. Tony Stark yani Iron Man’in görev geçtikçe eşya açarak kendini geliştirdiğini bi düşünsenize 😀 En basiti ben Spider Man oyununda olduğu gibi sürekli akan canlı bir açık dünya ve bizi bekleyen farklı aksiyonlar beklerken düz görev yap bitir diğerine geç tarzında bir oyun olmuş Marvel Avengers. Açık dünyası olmayan bir süper kahraman oyunu olur mu? Oluyormuş işte. Marvel Avengers ismi ile böyle bir oyun çıkarırsanız efsane olacakken kestane olur. 

Mafia 3 

Hayal kırıklığı yaratmasını hiç beklemediğim bir oyunla devam ediyorum. Oyunumuz Mafia 3. Mafia 2 ilk çıktığında 11-12 yaşlarında olan ben resmen Mafia 2 karşısında heyecanlı ve istekli şekilde saatlerimi harcamıştım. Hatta oyunu 2. Veya 3. Bitirmemin ardından acaba Mafia 3 gelecek mi, gelirse ne zaman gelir? Tarzında kendimle konuşup internette de araştırmalar yapmıştım ancak o zamanki İngilizcem bu araştırmaları düz okuyup anlamamaktan öteye geçmemişti. Nihayet sene 2015’te Mafia 3 tanıtıldı ve Mafia 2’den sonra 5 senedir yeni bir Mafia oyunu bekleyen ben ağzım açık şekilde yayınlanan traileri izlemiştim. Mafia 3 ile bizlere açık dünya bir Mafia oyunu vaat etmişlerdi. Açık dünya ve Mafia evrenini hayal ettiğimde dedim ki evet bu benim oyunum. Daha sonra 2002’de çıkmış Mafia ve daha sonraki Mafia 2’yi yeniden oynayarak Mafia 3’ü beklemeye koyuldum ve. Tadaa o zamanki bilgisayarımın anasını ağlatan, en düşük ayarlarda bile 30 FPS’i zor aldığım, ne bir hikaye örgüsü, ne bir bölüm tasarımı da ne de kendine çekecek bir şey sunan berbat bir Mafia oyunu. Harika bir Mafia 1 ve Mafia 2’den sonra bizi böyle bir Mafia 3 oyunu ile karşılarsan kusura bakma Mafia 3 sen de efsane olacakken kestane olursun. 

Assasin’s Creed Unity

E ilk 2 oyunumuz yüksek kademede çıkması beklenen, arkasında başarılı ve beklentiyi hakeden firmalara ait oyunlar olunca 3’yü de öyle yapayım dedim. Şimdiki oyunumuz ise Assasin’s Creed Unity. Assasin’s Creed serisini ‘’Özelllikle Assasin’s Creed 3’ü’’ çok severim. Peki Assasin’s Creed Unity’nin günahı ne? Neden böylesine efsane bir oyun serisi AC Unity ile biz arada kestane de yapıyoruz dedi.  Önceki Assasin’s Creed oyunlarını bir düşünelim. Brotherhood, 2, Revelations, 3, Black Flag. Böylesine sizi içine çeken, aksiyonu ve tarihi hikayeyi size aktaran bir oyun serisinin devam oyunun sırf para kazanalım, oyuncuları bekletmeyelim, daha fazla satalım diye buglarla, hatalarla, optimizasyon sorunları ile birlikte piyasa sürülmesi Unity’i kestane yapan sebeplerin hepsi olarak sayılabilir. Bence Unity hatasız olarak düşünülürse aksiyon, hikaye, grafik ve oynanış yönü ile kötü bir oyun değil. Hatta başlangıç yani bizi hikayeye sokuş şeklini ele alırsak başarılı bir oyun bile diyebiliriz. Ama işte hatasız olarak düşünemediğimiz için maalesef Unity’de kestane olarak kalacak. 

The Walking Dead Survival Instict

Şimdi ise dünya çapında hayranları, kitlesi olan bir dizinin oyununun nasıl yapılmaması gerektiğini göreceğiz. oyunumuz The Walking Dead Survival Instict. Dizi, film izlemeyi seven biri olarak 2015, 2016 gibi The Walking Dead izlemeye başladığımda gecelerimi gündüzlerime karıştırarak bölüm bölüm deli gibi The Walking Dead izliyordum. Daha sonra Youtube’da gezerken karşıma 2013 yılında çıkmış The Walking Dead Survival Instict çıktı. Oyunda, dizide belkide herkesin favori karakteri olan günümüzde Death Stranding’de ana karaktere de rol vermiş olan Norman Reedus’u yönetiyorduk. İlk oynanış videosunu izlediğimde diziyi böyle sevdiysem, oyun delisi olan ben bu oyunla saatlerimi geçirebilirdim diye düşündüm. Ki öyle de oldu. Oyunu tek oturuşta bitirdiğimi hatırlıyorum. E peki bu oyunu kestane yapan ne? Dünya çapında kitlesi olan bir dizi, önemli bir karakter ile bir oyun yapacağını söylüyorsun ama bölüm tasarımı yok, hikaye örgüsü yok, grafik kalitesi desen yerlerde. 2013’te çıkan diğer oyunlara baktığımızda bu oyuna yan gözle bile bakmazsınız. Dizinin hayranı olduğum için teknik  detaylara takılmadan saatlerce oynayıp bitirmiştim ama böyle bir dizinin oyunu bence efsane olmalıydı, olmadığı için sen de kestanesin The Walking Dead Survival Instinct. 

Pes 2014

Şimdiki oyunda ise ilk 4 oyuna göre aksiyondan, macera, vurma ve kaçmalardan uzaklaşıyoruz. Oyunumuz Pes 14.Pes 14 olmaya, artık biz Fifa ile başa baş yarışıyoruz, tüm dünyada satmaya başlayacağız demek isteyen ancak dilini kendi kesen bir oyun. Pes 2008’den Pes 2013 Konami doğru ve belirli adımlarla Fifa’ya rakip olmuş dünya çapında olmasa da bir çok ülkede Fifa’dan fazla satmayı başarmıştı. Pes 13’ü bir hatırlayın. Playstation kafelerde harcadığımız saatler, bazen ağladığımız bazen ağlattığımız elimizde kollar eskittiğimiz efsane Pes 13’ten sonra Pes 14 resmen çöküş, bitiş, yıkılma, hayal kırıklığı böyle kötü anları ifade eden tüm kelimeleri Pes 14 için kullanabiliriz. Pes 13 efsane bir oyun olmasa bile hatta Pes 14’ten önce hiçbir Pes oyunu olmamış olsa bile Pes 14 berbat bir oyun olarak görülürdü. Pes 13 gibi bir başyapıttan sonra gelmesinden dolayı Pes 14’ün efsane olması beklenirken, ne yazık ki o da ‘’Hmm bu kadar yükseliş yeter’’ diyerek kestane olmuştur. 

No Man’s Sky

Son oyunumuz ise listedeki diğer tüm oyunlara nazaran daha düşük bütçeli İndie yani bağımsız bir oyun. Oyunumuz No Man’s Sky. Aslında oyun dünyasında bağımsız oyunlara, bağımsız yapımlara her zaman daha yumuşak daha sempatik bakılır. Hatalı çıksa da bağımsız bir oyun zaten düzelte düzelte hatalarını anlarlar diye bakılıyor. Ancak No Man’s Sky daha çıkmadan yapılan reklamlar, tanıtımlar, gelen E3 videosu insanları öyle hype’ladı ki No Man’s Sky insanların gözünde tatlı bir indie oyun olmaktan çıkıp köklü bir firma tarafından geliştirilen çerezlik ama güzel bir oyun haline geldi. Oyunun yapımcısı da bu hype’dan memnun olmuş halde oyunun çıkmasını ve para kazanmayı bekler hale geldi. Nihayet oyun çıktı ve karşımızda beklentilerin 10da 1’ini karşılayan, E3 oynanış videosundan ve tanıtılandan daha farklı bir No Man’s Sky vardı karşımızda. Oyun için; multiplayer olacak dendi, farklı gezegenler, farklı yaşam formları olacak saatlerinizi harcayacağınız gezegenler ve farklı yaşam formları derken diğer yandan multiplayer içinde kaybolacağınız bir oyun diye tanıtılan No Man’s Sky hoş yanları olan ancak tanıtılanla alakası olmayan bir oyun olarak geldi karşımıza. Bu kadar hype alan bir oyunu sen böyle çıkartırsan bağımsız kategorisinde efsane olacak bir oyunu kestane yaparsın. 

İlgili Yazılar

Leave a Reply

Your email address will not be published.